За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Halitosis или Fetor ex ore е много често срещано, но и лечимо състояние след пациентите. Може да се дължи на вида приемана храна,но и на по-задълбочени проблеми касаещи оралното и дентално здраве или системно заболяване. Установено е, че 1 от всеки 4 е засегнат от проблема.

1.Орално и дентално здраве

Най-често неприятният дъх се дължи на лошата хигиена на устната кухина. Ако пациентът няма изградени хигиенни навици започва натрупване на плака по зъбните повърхности. Силно ретентивната  повърхност на езика, както и сливиците, могат да заловят частици храна и бактерии в устната кухина, които бъдат причина за промяна на дъха. Липсата на адекватна орална хигиена може да даде началото на развитие на кариозни лезии и пародонтални заболявания, които също са причина за  лош дъх.Поддържането на задълбочена рутинна грижа за устната кухина е най-добрата защита срещу лошия дъх. Денталният лекар има ключова роля в мотивацията и обучението на пациента.

2.Храни и напитки

След консумация на определени храни - като лук, чесън, някои зеленчуци и подправки - хранителните частици, причиняващи миризма, навлизат в кръвта и се пренасят в белите дробове, където влияят на миризмата на дъха при всяко издишване.

3.Кафе

Феновете на силната чаша кафе сутрин за начало на деня си, може би са забелязали промяната в дъха. Кафето може да бъде причина за лош дъх поради силния си вкус, както и ефекта, който има върху производството на слюнка. Кафето е диуретик. Кофеинът води до спад в производството на слюнка, а хипосаливацията води до увеличаване на бактериите, причиняващи миризма.

4.Алкохол

Консумацията на алкохол е друг виновник за лошия дъх. Пиенето на алкохол, особено в излишък, води до намаляване на производството на слюнка, което е най-добрата среда за развитие на бактериите, причиняващи неприятна миризма.

5.Диети с високо или ниско съдържание на захар

В допълнение към пикантни храни, диетите с високо съдържание на захар и протеини също могат да доведат до лош дъх. Диета с високо съдържание на захар може да бъде виновникът за халитоза поради  взаимодействието на захарите със съществуващите бактерии в устната кухина. Резидентните бактери, които се хранят със захари, превръщат сладките лакомства в киселини. Кетоните са друг силно и неприятно ароматен проблем.

6.Диети с високо съдържание на протеини

Храните с високо съдържание на протеини понякога са трудни за храносмилане и са склонни да отделят серни газове, когато не се метаболизират. Това може да се избегне с прилагане на  по-балансирана и питателна диета, включваща повече зеленчуци и билки.

7.Тютюнопушене

Тютюневите изделия - независимо дали става въпрос за цигари, дъвчене или лула - всичко това причинява лош дъх и води до много по-сериозни проблеми със здравето на устната кухина. Освен че оставят дъхът наподобява мириса на пепелник, имат доказана връзка с пародонталните заболявания, пренеоплазиите и оралният рак.

8.Храносмилателни проблеми

Лошото храносмилане, констипация или разстройства на червата могат да причинят неприятна промяна в дъха. Честият киселинен рефлукс е причина миризмите от наскоро консумирани храни лесно да се върнат обратно в хранопровода и устната кухина, причинявайки лош дъх.

9.Ксеростомия

Слюнката помага да поддържате устната кухина чиста, като премахвате хранителни частици, които водят до лош дъх. Когато производството на слюнка отслабне или спре, състояние, известно като ксеростомия, вероятно ще последва лош дъх. Това се случва естествено, по време на сън и резултира в сутрешния дъх. Но ако проблемът продължава през целия ден е редно да бъде търсен друг етиологичен фактор.

10.Медикаменти

Ксеростомията може да е страничен ефект от приема на редица медикаменти като антихипертензивни средства и диуретици. Друга причина могат да бъдат различните химични вещества попадащи в кръвния поток и специфичната им миризма.

11.Други

Въпреки че в по-голяма част от случаите лошият дъх се причинява от бактерии, има редица други здравословни състояния, които може да допринесат за проблема. Лошият дъх може да бъде предупредителен знак за наличие на заболяване. Респираторни инфекции и инфекции на сливиците, синузит, диабет, проблеми с черния дроб и бъбреците, както и някои кръвни нарушения могат да причинят лош дъх. В някои по-редки случаи лошият дъх може да е признак на рак или други сериозни състояния като метаболитни нарушения.

 

Виж: Предимства на изплакването със солена вода; Натурални продукти за борба с лошия дъх