За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Мезотерапията е медицинска техника, разработена през 1952 г. от известния френски лекар д-р Мишел Пистор за лечение на болка и съдови нарушения.

Мезотерапията не означава лечение на състояние,а по-скоро названието описва метод за доставка на лекарства. Мезотерапията се извършва в онези структури, които са произлезли от мезодерма (съединителна тъкан, мускули, васкуларна система), а не в самата нея, тъй като последната престава да съществува след ембрионалния етап на човешкото развитие. Предполага се, че кожата действа като естествена „time-release”система, когато лекарствата се инжектират чрез мезотерапия. Други предимства включват евтин инструментариум, относително минимално обучение, бърз и неразреден продукт, който се доставя до целевата област в минимални количества, по-бързо постигане на ползи, минимална инвазивност, следователно съпътстваща болка и липса на нужда от допълнителни грижи.Техниката използва много фини игли за повърхностно доставяне чрез поредица от убождания на „коктейли” включващи хормони, витамини и ензими.

Самата процедура не е одобрена от  FDA, но продуктите, които вече заливат пазара, са одобрени за употреба от FDA. Всеки продукт съобразно своите характеристики има различни интервали на приложение (например 2-4-седмичен) и брой апликации (например 4-6).

Лекарствата, за които е установено, че са много ефективни за елиминиране на нежелани мастни натрупвания и подмладяване на кожата, включват фосфатидилхолин (PC), L-карнитин, аминофилин, хиалорунидаза, колагеназа, гликолова киселина, ретиноева киселина, мултивитамини (A, D, E, K), микроелементи [малки количества цинк, мед, селен, хром и манган], аналог на ацетилхолин диметиламиноетанол (DMAE), лидокаин и др.

Хиалуронидазата и колагеназата дезинтегрират влакната от фиброзна тъкан, образувани между мастните лобули в целулита. Гликоловата киселина ексфолира кожата. Витамин А регулира клетъчния обмен на кожата и кератинизацията; Витамин С подобрява синтеза на колаген и намалява хиперпигментацията, тъй като инхибира производството на меланин; Витамин Е, антиоксидант, помага срещу стареене на кожата; Витамин К влияе върху механизмите на съсирване и по този начин регулира микроциркулацията на кожата; DMAE предизвикват свиване на миофибрила и изглаждат отпуснатата кожа; докато микроелементите са важни за регулиране на обновяването на кожните клетки.

Приложение:

Пигментации

Стягане на кожата

Редукция на целулит

Бръчки

Рехидратация

Алопеция

Редукция на мазнини

Белези

 

Контраиндикации:

Алергия към продукта

BMI>30

Пациенти под 18 години

Бременност и кърмене

Прием на антикоагуланти, антиагреганти, НСПВ, Вит. А, Вит. Е 

Антихипертензивни медикаменти (бета-блокери и калциеви антагонисти)

Диабет тип 1

Акне в активна фаза

СПИН, Лупус и други автоимунни заболявания.

 

Процедура:

Почистване на кожата с мицеларна вода

Аплициране на слой топикален анестетик

Почистване на кожата с CHX ( не е желателно използването на спирт за целта, защото дразни кожата)

Инжектиране „Точка по точка”

Игла 31G се въвежда на приблизително 4мм дълбочина в кожата перпендикулярно като се инжектира 0,02-0,05мл продукт. Формира се папула. Следващото място на въвеждане на иглата е на 1-2см от предходното. Възможен е както шахматен порядък, така и във вид на мрежа.

На пазара можете да откриете и устройство за въвеждане – mesogun.

Инструкции след терапията:

 • Да се избягват горещи вани, сауни, джакузита и масажи в продължение на 2 дни след лечението.
 • Препоръчват се топли бани и горещи душове СЛЕД 48 часа, за да се подпомогне процеса на оздравяване.
 • В продължение на две седмици след процедурата да се избягват пряката слънчева светлина, солариумите и сауните.
 • Поне една седмица след лечението да не се къпе в океана или в открити води на открито.
 • Лицето не се мие и не се взима душ поне 8 часа след  терапията.
 • Избягване на всякакви физически упражнение поне 48 часа след лечението. Упражнението ще доведе до изпотяване и изхвърляне на разтвора от порите на кожата, което ще намали ефективността на лечението.
 • Богат прием на вода поне в продължение на седмица.
 • Излагането на слънце трябва да се избягва в продължение на 48 часа след лечението и докато синините изчезнат и задължително използване на слънцезащитен крем.
 • Избягване на консумация на излишни количества алкохол или соли, за да се избегне излишното подуване.
 • Ако се наблюдава подуване, може да се прилага хладен компрес за 15 минути на всеки час.
 • Нанасяне на гел или крем Arnica три до четири пъти дневно, за да помогнете при отоци и синини.