За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Първият случай на аугментация на меките тъкани е извършена на пациент с кожна форма на туберкулоза в края на XIX век.По това време хирургът използвал мастна тъкан като филър. Мазнините били извлечени от коремната област.И до днес мастната тъкан все още се считат за популярен природен пълнител в света на пластичната хирургия и продължава развитието в тази насока. Той се  предпочита пред синтетични материали при инжектиране на тялото или други обширни зони. Използването му в областта на лицето и шията отстъпва на синтетичните филъри.  

Използването на колаген започва в началото на 80-те години с въвеждането на говежди колаген на пазара. Това било революционно по онова време, тъй като тези пълнители били биологично основани, макар и да са ксенографт

За да се утвърди един филър за масово приложение,материалът трябва да е с по-ниска имуногенност, сравнително дълготраен и може да бъде обратим при нужда. Това става чак през 1996 г. с началото на употребата на хиалуроновата киселина (НА).През 2008 г. е въведен лидокаин с HA. Проучванията сочат, че анестетикът не води до намаляване на дълготрайността на материала, нито клиничния му ефект.

Въпреки че има  хора, които могат да са алергични към веществото, предвид общата рядка поява на алергенност към амиден анестетик, много по-често се проявява алергия към HA, отколкото към анестетика.

Друг вид филър е хидроксилапатит (CaHA). Пълнителят е одобрен в Европа през 2004 г. и получава одобрение от FDA през 2006. Съставен от калциеви микросфери, пълнителят предизвиква контролиран имунен отговор или реакция тип чуждо тяло, когато се поеме от макрофагите. Произвежданите цитокиниот тези клетки влияят на фибробластите, за да отлагат нов колаген.Процесът на колагенеза осигурява обем не по същество причинено от самия пълнител, както в случая с HA, но от производство на собствения колаген на тялото. Началният обем се дължи на гел, съставен от карбоксиметилцелулоза, който съставлява 70% от пълнежа по обем, но този ефект обикновено трае по-малко от около месец, до който след това микросферите CaHA започват да действат.

Най-общо филърите могат да бъдат разделени на три големи групи:

  • Резорбируеми – НА
  • Стимулиращи продукцията на собствен колаген - СаНа     
  • Перманентни - силикон