За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Хирургическите престилки първоначално са били бели, но един влиятелен лекар ги е променил в зелено, защото е смятал, че това ще бъде по-благоприятно за очите на хирурга.

Установено е, че зеленият цвят може да помогне на лекарите да виждат по-добре в операционната, тъй като той е противоположен на червеното в цветния кръг.Зеленото може да помогне на лекарите да виждат по-добре поради две причини:

Първо, гледането към синьо или зелено може да ободри зрението на лекаря към червените неща, включително кървавото оперативно поле на пациента по време на операция.

Второ, дългото фокусиране върху червен цвят може да доведе до разсейващи зелени илюзии върху белите повърхности. Тези  “зелени призраци” биха могли да се появят, ако лекар измести погледа си от червеникава телесна тъкан към нещо бяло, като хирургическа престилка например. (Можете сами да изпробвате тази илюзия.) Разсейващото изображение ще следва погледа на хирурга, където и да погледне, подобно на плаващите петна, които виждаме след светкавицата на камерата.

Това явление се появява, защото мозъкът интерпретира цветовете един спрямо друг. Ако хирургът се взира в нещо, червено или розово, той става по-малко чувствителен към него. Червеният сигнал в мозъка всъщност избледнява, което би могло да затрудни виждането на цветовете на човешкото тяло. Поглеждането към нещо зелено може да запази зрението по-чувствително към червените нюанси.

Според Паола Бресан, която изследва визуални илюзии в университета в Падуа в Италия, ако лекар погледне зелени или сини престилки вместо бели, “смущаващите призраци” ще се слеят, а няма да се разсеят.

Макар днес лекарите да носят всякакъв цвят хирургическо облекло, зеленото може би е най-правилният избор.