За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Интервю с д-р Стоян Казаков, един от създателите на новата платформа Oral Academy за активното колегиално общество

Интервю на Д-р Ива Димчева

Преди броени дни млади лекари по дентална медицина дадоха старт на новата онлайн платформа Oral Academy Bulgaria. В търсене на все по-полезна комуникация между практикуващите и обмяна на опит и знания, младият екип цели постигането на взаимна помощ при решаването на по-трудни клинични случаи. Платформата вече разполага със свой уебсайт (https://www.oralacademy.bg), както и със страница във фейсбук. Създадени са фейсбук групи в шест основни направления – ендодонтия (Oral Academy Endo), орална и лицево-челюстна хирургия (Oral Academy OMFS), възстановителна дентална медицина и протетична дентална медицина (Oral Academy Restorative), ортодонтия (Oral Academy Orthodontics), маркетинг и управление на денталната практика (Oral Academy Management) и пародонтология и имплантология (Oral Academy Perio and Implants).

За създателите на платформата, съдържанието на уебсайта към момента и възможностите за интерактивен поток на информация, разговаряхме с д-р Стоян Казаков – един от хората, които стоят в основата за интригуващия проект.

Д-р Казаков, на първо място, бихте ли разказали на читателите на в. „Дентална медицина“ малко повече за себе си?

Казвам се д-р Стоян Казаков. Завърших ФДМ – София през 2012 година. Моя страст винаги е била оралната и лицево-челсюстната хирургия. За мое щастие, места за специализация бяха обявени веднага след като завърших. Кандидатствах заедно с 21 други кандидата и ме приеха да специализирам към ОЛЧХ към ФДМ – София. От 01.01.2017 г. съм с придобита специалианост по „Орална хирургия”. От 2016 година съм редовен асистент към катедра по ОЛЧХ към ФДМ – София и работя активно по докторската ми дисертация. Имам интереси в областта на медикаментозно индуцираната остеонекроза, имплантологията и пародонталната хирурия. В момента съм студент по Медицина и съм се насочил към голямата орална и лицево-челюстна хирургия и в частност, черепните реконсутркции и ортогнатичната хирургия.

Откога развивате идеята си за Oral Academy.bg? Колко души стоят в основата ù?

Идеята за Oral Academy възникна, когато аз и няколко колеги, с които специализирахме в различни дисциплини, разбрахме, че след като завършим, губим връзка по между си, губим връзка в общуването си и обмяната на опит и знания става изключително трудно. Основоположниците бяхме аз, д-р Цветомир Петков (специалист по оперативно зъболечение и ендодонтия), д-р Нели Дилкова (златен Хипократ, специализант по ортодонтия, асистент във ФДМ – София), д-р Рада Казакова (моя сестра, специалист по протетична дентална медицина, доктор, асистент в катедра ПДМ към ФДМ-Пловдив) и д-р Стефан Бояджиев (със специалност по ортодонтия, придобита в Тулуза, Франция). Впоследствие към нас се присъедини един завиден модераторски екип.

Откъде намирате време и енергия заедно толкова поглъщащо занимание? Кое ви мотивира?

Първоначално ме мотивираше идеята да създам нещо динамично и различно,но след като пуснах и сайта към платформата и видях положителния отзвук, осъществих желанието си да популяризирам правилата за добра медицинска практика и те по съвременен начин да достигнат до много колеги.

Какви интригуващи теми вече могат да бъдат открити на страницата ви?

Има различни теми от всяка област на дентланата медицина. Едни от най-интересните и най-иновативните са микроинвазивната хирургия, както и фотофлуоресценцията на тъканите, използвана при диагностика на лигавични заболявания и при съвременно лечение на единогромен проблем – медикаментозно индуциранта остеонекроза на челюстите.

Разполагате със секция за файлове. Какво можем да открием в нея и какво подготвяте в момента?

Секцията файлове има няколко категории – едните са за управление на пациенитите, където могат да се открият шаблони за документи от различно естество. Има анкетен лист за медицинска история, за статус на пациента и др. Има категория за информирани съгласия за дадени манипулации, както и такава с помощни средства за денталните медици – като листове с алгоритми при спешни състояния и единични листове с указания за изписване на медикаменти, антибиотици например. В момента разработваме нещо за колегите, изцяло насочено към маркетинг и промоция на денталната практика. Всички файлове се свалят абсолютно безплатно. Това получават потребителите. Но се очаква провокация, търсене, обсъждане, излизане от анонимността. Искаме да има активно общество.

Как бихте искали да стимулирате двупосочния поток на информация, за да се постигне интерактивността на платформата?

Стимулирането на двустранния поток става чрез един прост принцип. Всеки е свободен да публикува в групите, да пише в страницата и на екипа чрез страницата, има система за добавяне на статии в сайта от потребителите. Така целим да се създаде едно отворено, свободно и колегиално общество.

Как други ентусиасти като вас могат да бъдат полезни на останалите, споделяйки ценна информация?

Както казах, платформата дава много начини за свободно публикуване на материали.

Колко потребители са направили вече регистрация в OralAcademy.bg?

През първите три дни от началото на сайта вече имаше над 40 регистрирани потребители. Харесванията на страницата във фейсбук са близо 1600, а част от групите ни са с над 2100 потребителя.

Могат ли колегите, които се интересуват от новите теми на Oral Academy, да се абонират за регулярно (седмично или месечно) получаване на новини по имейл?

Към новините на сайта има изградена система за абонамент, чрез която колегите, които желаят, могат да получават електронни писма с известия.

Изглеждате пълни с добри и ценни идеи. Има ли нещо, за което не ви попитахме, а искате да споделите с читателите ни?

Искаме да им кажем да бъдат инициативни. Свободни са да пишат и да споделят, каквото пожелаят. Да задават всякакви въпроси. Да бъдат креативни. Да са дръзки. Системата Oral Academy се разраства наистина бързо. Очаквайте още интерактивни иновации от нашия екип.

Благодарим ви за това интервю и ви желаем много успехи!

Източник: Столична Районна Колегия на Български Зъболекарски Съюз