За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Всяка професия си има своите особености, някои от които са повече или по – малко рискови фактори за здравето. Все по – често се срещат оплаквания от мускулно – скелетни разстройства (МСР), които се свързват с рискови фактори в условията на професионалната дейност. Тези фактори се отнасят в пълна сила за условията на работа в денталната практика.

 1. Дефиниция на МСР според СЗО

Увреждания на мускулите, на сухожилията, на периферните нерви или на съдовата система, непричинени от остри мигновени събития.

 1. Разпространение сред денталните професионалисти

В проучване от 1946 г. Biller установява, че 65% от денталните лекари се оплакват от болки в гърба. Дори и след прехода в денталната медицина от стояща към седяща работна поза и развитието на съвременното ергономично оборудване, проучвания показват чести прояви на болка във врата, гърба, рамото и ръката, които варират между 60% и 81%. (2)

В книгата си “Dentistry pain free”, Bethany Valachi дава примерни данни за Америка, които показват икономическата значимост на проблема. (7).Близо 30% от денталните лекари, които се пенсионират по – рано, го правят вследствие на МСР (3) като 14% са придобили увреждания преди 45- годишна възраст.(4) Повече от 70%от денталните студенти се оплакват от МСР още през третата година от тяхното следване.(6)

В книгата си “Мускулно- скелетни разстройства при лекарите по дентална медицина, свързани с денталната практика и тяхната профилактика” д-р Петър Георгиев Божинов представя данни за България, които показват, че честотата на болките вследствие на МСР сред денталните лекари в България е висока (81,87%) и жените страдат от МСР (87,16%) значително повече от мъжете (72,24%).  (1)

От множество изследвания в денталната медицина става ясно,че всеки член на денталния екип е предразположен към болки или наранявания в различните части на тялото в зависимост от позицията, която заема.

 1. Видове мускулно – скелетни разстройства и техните симптоми
 • Болка ниско в гърба, лумбална област – може да бъде причинена от разтягане или нестабилни пози поради слаби позициониращи мускули, междупрешлени фасетни стави с намалена подвижност, дегенерации или херниации на междупрешлените дискове.
 • Болка високо в гърба, гръдна област
 • Болки в шийната област и раменния пояс
 • Тензионен вратен синдром –болка, скованост и болезненост в областта на врата и на m. trapezius и мускулни спазми. Фактор за възникването е наклонената напред глава – проблем, който е често срещан при зъболекарите поради дълготрайна работа в нефизиологична работна поза, включваща навеждане и ротация на главата в небалансирана напред поза с цел по – добра видимост към оперативното поле по време на лечението. Ако повече от 75% от времето се работи с повече от 15 ° флексия на врата може да бъде риск за развитие на МСР, а лекарите по дентална медицина прекарват повече от 82% от времето, работейки с флексия по – голяма от 30%. (5)
 • Вратна нестабилност- позата с наведена напред глава предизвиква нестабилност в шийните прешлени и може да доведе до изглаждане на шийната извивка. При съкратени мускули и разтегнати сухожилия новата позиция на главата води до повишена компресия на дисковете, което повишава риска от нараняване и херния. Цервикалните мускули са в състояние на спазъм и могат да се възпалят, тъй като работят в извънредно положение, за да се придържа главата в наведена напред позиция. Наведената напред поза може да доведе до шийна спондилоза и дегенеративни състояния, компресия на гръбначния мозък, скованост и изтръпване на ръцете.
 • Импинджмънт на ротаторния маншон- постепенно износване на сухожилието на m.supraspinatus, което преминава между humerus и acromialis вследствие на чести повдигания на ръката и раменна абдукция. Честата раменна абдукция води до микроразкъсвания на ротаторния маншон от прекомерната му употреба. Абдукцията на рамото повече от 30 градуса причинява исхемия, към която денталните лекари са склонни.
 • Миалгия на m. trapezius включва болки, спазми и тригерни точки в горната част на m. trapezius от страна на ръката, екартираща с огледалцето. Болката се локализира от едната страна на врата и може да се усеща като болка зад окото.

Автори:

д-р Петър Божинов

Деница Николова

Използвана литература:

 1. Божинов, П. Мускулно – скелетни разстройства при лекарите по дентална медицина, свързани с денталната практика и тяхната профилактика
 2. Biller FE, Occupational hazards in dental practice. Oral Hyg 1946; 36: 1994
 3. Burke FJ, Main JR, Freeman R. The practice of dentistry: an assessment of reasons for premature retirement. BrDentJ 1997; 182(7):250- 4
 4. Back and cervical disabilities sideline dentists most often. Chicago, 111.: ADA News- Dec 2005;8.
 5. Hedge, A. http://www.ergostereonline.com/back-care.dentists.html
 6. Rising DW, Bennett BC, Hursh K, Plesh O. Reports of body pain in a dental student population. JADA 2005;136:81-86.
 7. Valachi B. Practice dentistry pain free, strategies to prevent pain and extend your career, 2008