За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Сайтът „Народ“ съобщава за разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет – София. Според публикацията те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, представяйки ги за собствени научни трудове.

Цели на ергономията:

 • Подобряване на работния процес чрез елиминиране на излишни стъпки и усилия;
 • Свеждане до минимум на психическата и физическата умора;
 • Комфорт,качество и удовлетворение на работното място;

Последици:

 • Дискомфорт – хронична болка;
 • Инциденти – наранявания;
 • Умора – грешки;
 • Скелетно-мускулни нарушения: болки в кръста и врата, тендинит, епикондилит, карпално-тунелен синдром;

Рискови фактори:

 • Продължителна работа с вибриращи инструменти;
 • Статична поза;
 • Повтарящи се движения (например: scaling);
 • Продължителна работа с тежки инструменти или с такива с тънка и неудобна дръжка;
 • Прилагане на сила;

Целите на ергономията могат да бъдат осъществени чрез:

 • Подходящи ръчни инструменти – редуциращи приложената сила и осигуряващи неутрална позиция в ставите, с дръжка с диаметър 5- 11мм и кръгло напречно сечение, леки и балансирани, цветно кодирани;
 • Дентален юнит – най-често използваните инструменти да се разполагат на комфортна дистанция (зона с радиус предмишницата при фиксирана лакътна става);
 • Осветление – рефлектор, наконечници с вградено фиброоптично осветление;
 • Увеличителни очила/лупи- за подобряване на позата и осигуряване на ясно виждане;
 • Стол – трябва да осигурява максимална стабилност на клинициста, лумбална опора, регулиране, опора за ръцете, мобилност и достъп до пациента.Разновидност на стандартните столове е „straddle stool”;
 • Поза на пациента – коленете да са разположени малко по-високо от носа, по този начин се осигурява добра мозъчна перфузия, при работа в областта на максилата гърба на стола да е почти успореден на пода, а на мандибулата леко изправен (ментумът сочи надолу);
 • Неутрална позиция на клинициста – предмишници и бедра успоредни на пода, 90’ ъгъл в тазобедрената и 105-125’ в коленната става, лакти прибрани до тялото, устата на пациента на нивото на лакътя;
 • „stretch break” – кратки почивки между пациентите в които могат да бъдат извършени упражнения за разтягане;

 

 

Преди 18-ти век всеки голям зъбобол се лекувал с екстракция, извършвана от бръснари или ковачи. Пациентите лежали на пода с глава между коленете на „хирурга” по време на дългата и мъчителна екстракция без анестезия. Инструментите, използвани за изпълнението на задачата, имали варварски вид . Бръснарите-хирурзи често излагали екстрахираните зъби пред магазините си като начин да рекламират своите услуги. Не всички екстракции обаче били успешни. Броят на жертвите започнал да нараства в резултат на постекстракционните инфекции и усложнения.

Стоматологичната практика заема челни места в класациите на „прегарящите” професии.Стоматолозите са изложени на висок риск не само заради психическия, но и заради физическия стрес от всекидневната практика. Синдромът на прегарянето понижава  работоспособност и качеството на грижите, които можем да предложим на пациентите ни.

Всяка професия си има своите особености, някои от които са повече или по – малко рискови фактори за здравето. Все по – често се срещат оплаквания от мускулно – скелетни разстройства (МСР), които се свързват с рискови фактори в условията на професионалната дейност. Тези фактори се отнасят в пълна сила за условията на работа в денталната практика.

 1. Дефиниция на МСР според СЗО

Увреждания на мускулите, на сухожилията, на периферните нерви или на съдовата система, непричинени от остри мигновени събития.

 1. Разпространение сред денталните професионалисти