За нас

Oral Academy Bulgaria е една съвременна платформа за комуникация между колеги. Тя е една нова среда за обмяна на опит и идеи. Създадена е от млад колектив и цели скъсяването на разстоянието между денталните лекари във виртуалното пространство, както и взаимопомощ между тях при по-трудни клинични случаи.

Платформата има действаща фейсбук страница, където се обявяват основните публикации и новини, както и шест групи разпределени в шест направления. Група за еднодонтия с име “Oral Academy Endo”, група за орална и лицево-челюстна хирургия и патология с име “Oral Academy OMFS”, група за ресторативни възстановявания, протетична рехабилитация на дъвкателния апарат – съответно “Oral Academy Restorative”, група за ортодонтия - “Oral Academy Orthodontics”, група за маркетинг и управление на денталната практика "Oral Academy Management" и не на последно място – група за пародонтология и дентални импланти “Oral Academy Perio and Implants”. В страницата вече са публикувани много полезни материали, които се свалят безплатно. Някои от тях са анкетни листове за оценка за медицинския статус на пациентите, различни информирани съгласия, кратък справочник с антибиотиците, които се използват при одонтогенните инфекции, схеми за борба с анафилактичен шок и много други.

Сайтът на платформата е вече факт – https://www.oralacademy.bg . Очаквайте постепенно представяне на целият ни екип, който се състои от специалисти от цяла България.

Пролетта е вече тук - сезонът на обновлението и навсякъде около нас кипи животворна енергия. Сега е моментът да подготвим организма си за сезонните промени.Но какво се случва в началото на пролетта: Ставаме по-активни физически, получаваме ударни дози витамин D от пролетното Слънце, което води до по-висока емоционална възбудимост – въобще, за момент се чувстваме готови да влетим в пролетта и да започнем да живеем на по-високи обороти. Само че през зимата сме изчерпали запасите си от енергия и тези, които имаме не са достатъчни, за да удовлетворим желанието си. Натрупваме умора, имунната ни система е отслабена, ставаме раздразнителни, болят ни мускулите и ставите. Типичните за пролетта резки промени в атмосферното налягане прибавят към всичко това и главоболие. За да премине този адаптационен период по-бързо трябва да повишим количеството на витамините, които приемаме.В тази статия ще Ви запознаем с видовете витамини как да си ги набавите и какво причиняват на организма, ако те липсват:

Бременността предизвиква значителни анатомични и физиологични промени свързани с тялото на майката. Голяма част от бременните жени се нуждаят от стоматологично лечение поради повишеният риск от развитие на зъбен кариес и други орални заболявания по време на бременността.
Всички лекарства които са приети от майката по време на бременността оказват и влияние върху плода. В зависимост от вида на лекарствата и етапа на бременността, въздействието на лекарствата върху майката, както и върху плода, може да варира. Едно от лекарствата ползвани по време на денталното лечение са анестетиците . Локалните анестетици са най-широко използваните при денталното лечение. Поради това е важно да се разберат потенциалните им ефекти по време на бременност.

Най-често те придружават горночелюстните и носните фрактури и по-рядко тези в областта на ябълчната кост и дъга и долната челюст. Могат да бъдат наранени черепните кости, главният мозък с неговите обвивки, черепно-мозъчните нерви и меки тъкани.

Подробна таблица с използваните медикаменти за лечение на бактериални, гъбични и вирусни инфекции в оралната и лицево-челюстна област.

Клинична диагностика

  1. Оглед – в 3 равнини
    - лицева (а)симетрия
    - едеми, кръвонасядания, кръвоизливи
    - око (булбарно положение, подвижност, зенична ширина, подвижност на клепачите)
    - носна лигавица